Harstad webcam
Byen vi bor i
"Harstad,
en perle blant perler."
Harstad er nest største by og kommune i Troms, etter folketall med sine ca 24,000 innbyggere.
Byen, som er Nord-Norges tredje største var ladested fra 1904. Bykommunen omfatter den nordøstlige delen av Hinnøya og den sørvestlige delen, 53 km², av Grytøya, som ligger rett nord for Hinnøya. Harstad grenser til Bjarkøy i nord, Kvæfjord i vest og Tjeldsund (i Nordland fylke) i sør. I sørøst forbinder Tjeldsundbrua Hinnøya med Skånland og fastlandet over Tjeldsundet, og i øst finner vi Vågsfjorden hvor Harstad grenser til Ibestad. Kommunen har en vekst i folketallet på omkring 2 % per tiår, og selve byen ligger nordøst på Hinnøya, Norges største øy.
Her møtes den nord- og sørgående Hurtigruta hver morgen. Byens stamruteflyplass er lokalisert på Evenes, ca. 45 km (40 min kjøring) sør for bysentrum. Harstad, som er eneste by på Norges største øy, omtales gjerne som "Vågsfjordens perle".
Nordlige del av Harstad sentrum
Harstad Kirke
Historien i Harstad og omland
Bosettingen i Harstad-distiktet går tilbake til eldre steinalder. Bjarkøy og Trondenes var viktige politiske sentra fra slutten av vikingtiden og i middelalderen. Dette området var allerede da landsdelens befolkningstyngdepunkt.
Tore Hund fra Bjarkøy ble Olav den Helliges banemann i 1030, og Trondenes kirke fra 1400-tallet er verdens nordligste steinkirke fra middelalderen. Kirken står på et av Hålogalands tidligste og viktigste kirkesteder.
Utviklingen av Harstad til et bysenter kom som følge av beliggenheten og samferdselsmønsteret opp gjennom tidene. Sjøen var den gamle samferdselsåren, og damskipsbåtene hadde anløp på Sandtorg og Trondenes. I 1844 ble Trondenes erstattet av Harstadhamn, og dette igjen erstattet av Harstadsjøen i 1848. Dette var første steg mot Harstad som by.
Harstad Sentrum Foto: VisitNorway
Vikingtiden er en epoke i nord-europeisk historie som strekker seg fra siste del av 700-tallet til midten av 1000-tallet.
Bjarkøy utenfor Harstad er kjent fra vikingtiden som et av de mektigste høvdingseter i nord. Her var Tore Hund høvding omkring år 1000, og grunnla Bjarkøyættas veldige formue ved handel med samer og kareler. På øya kan man finne mange spor og kulturminner fra vikingtiden.
Middelalder
Begrepet middelalder regnes vanligvis om perioden fra ca. 1000 til 1536, og betegner den perioden hvor kristendommen ble innført i Norge og helt frem til reformasjonen.I denne perioden var makten delt mellom kongemakt, adel og kirke. Ved reformasjonen ble imidlertid det tredelte forholdet endret ved at kirken mistet mye av sin politiske makt.
Trondenes Kirke stod ferdigbygd ca. 1250 og er verdens nordligste middelalderkirke. Trondenes måtte ha vært et utrolig viktig sted i middelalderen. Stedet lå midt i skipsleia, og ved å bygge en så stor og godt synlig kirke på Trondenes, kunne man demonstrere at kristendommen stod sterkt her.
Adolfkanonen på Trondenes
Da tyskerne invaderte Norge i 1940, var de på ingen måte imponert over det norske kystartilleri, selv om de enkelte steder ble møtt med kraftig motstand og led store tap. Imidlertid fantes det planer for utbygging og nygruppering av kystbatterier. Disse planene kom i tyskernes hender og ble funnet så gode at de umiddelbart ble iverksatt. Utbyggingen av kystartilleriet ble ansett som det viktigste bidrag til forsvar, og de første famlende skritt i retning av utbygging ble tatt allerede i juli 1940.
På Trondenes ble det anlagt et batteri på fire 40,6 cm kanoner, hvorav kun den ene er restaurert idag og åpent for besøkende. Kanonene var egentlig skipskanoner, men ble demontert og fraktet til Trondenes, hvor det var hektisk utbyggingsaktivitet på festningsanlegget helt frem til krigens slutt. Det ble benyttet sovjetiske krigsfanger til dette arbeidet, bl.a. utgraving av standplasser, muring og montering. De bodde i en egen fangeleir og ble brukt til slavearbeid. Omkring 800 av dem døde her.
Etter krigen ble kanonene overlevert norske myndigheter.
Byen i vårres hjerta
Sangen som omhandler byen vår. Laget av Per-Kai Prytz.
http://www.youtube.com/watch?v=gTZmxq7vLpw
Festspillene i Nord-Norge
Hvert år i Juli arrangeres det en kulturfestival med Harstad som hovedbase.
Festspillene i Nord-Norge er en all-kulturfestival med et spektakulært og variert program. Her kan du oppleve konserter med alt fra klassiske perler til heftige rytmer, teater med både humor og alvor, spreke danseforestillinger, utstillinger med anerkjente kunstnere, og lunsjdebatt med engasjerte debattanter.
For barna har festspillene en egen festival - Barnas festspill. Her kan barn i alle aldre la seg underholde av mange spennende forestillinger og leke seg gjennom lærerike kunst- og kulturverksteder.
Også ungdom har sin festival, NUK++. I festspilluka samles rundt 150 ungdommer for å delta på verksteder innen musikk, teater, media, film, dans, lyd/lys/scene og kunst.
Destinasjon Harstad
For mer info om byen og atraksjonene den kan tilby, gå inn på:
http://www.destinationharstad.no/hno/
Div. Tekst og bilder hentet fra:
Destinasjon Harstad, VisitNorway, Wikipedia og Festspillene i Nord-Norge
|
" Her kan du være den du e. Her finnes trøst, her finnes tru. Vi lev i samme drøm som du.
Hver gang vi møtes, har vi det bra. Vi e venna førr livet. Sånne e gode å ha. "
Halvdan Sivertsen
Vikingetiden
Midnattsolens rike
Kajakktur i midnattsol
Bortgjemte perler i øyriket utenfor Harstad
|